Yrttilohi ja "kalakoe"

Päivän menu





"Kalakoe"


Tein tänään monta kertaa mietityttäneen "kalakokeen". Opettelin joitakin aikoja sitten fileroimaan itse kokonaisen lohen ja tätä varten sain myös avopuolisolta komian fileerausveitsen. Ohjeet fileroimiseen etsin Youtubesta.
Noh, tänään ostin tuon kokonaisen lohen kaupan lihatiskiltä, päivän tarkous, kilohinta 6.99e. Kalan kokonaispaino oli 1.845 kg. Ja kun minä näillä taidoilla sen kalan fileroin, niin kalaa jäi puhdistuksen jälkeen 870g. Siis järkyttävää, yli puolet kalasta roskikseen. Nyt uusi kilohinta puhdistetuille fileille, inan alta 15 euroa. Siltikin, joo hinnaltaan edullisempi kuin valmiin fileen ostaminen tiskiltä, joka 20euroa-+20 euroa/kg.

Päivän menu, terveysteema jatkuu...

- Yrttilohi
- porkkanasose
- paistettua parsakaalia
- hedelmäsalaatti


Yrttilohi


n. 500g lohifilee
suolaa
4 tl kaprista
n. 1 dl tuoretta basilikaa
n. 1 dl tuoretta persiljaa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
sitruunanmehua

1. Suolaa lohifilee ja laita jääkaappiin. Itselläni filee oli muutaman tunnin jääkaapissa.
2. Valmista yrttiseos, tähän voi käyttää morttelia tai sauvasekoitinta. Mittaa kapeaan ja syvään astiaan öljy, basilika ja persilja, sitten nämä murskaksi. Lisää ripauksen suolaa ja mustapippuria myllystä.
3. Murskaa nyt veitsellä kaprikset pienemmäksi ja levitä lohen päälle. Samoin yrttiseoksen levitys lohen päälle.
4. Paista uunissa 200 astetta, 15 minuuttia. Huomioi jos lohifilee on isompi tai paksu, paistoaika on pidempi. Oma filee oli pitkä mutta ohut ja 15 minuuttia oli varsin hyvä (kokokin pieni 500 g).
5. Pirskauta sitruunamehua fileen päälle.

Porkkanasose

 5 porkkanaa (n. 600g)
1/2 tl suolaa
1 rkl voi
1. Kuori ja pilko porkkanat pienemmäksi paloiksi. Keitä vedessä pehmeäksi.
2. Kaada keitinvesi pois, mutta ota se talteen.
3. Survo sauvasekoittimella muusiksi, lisää nyt keitinvettä tarpeen mukaan sopivan koostumuksen saamiseksi.
4. Lisää voi ja suola.



Paistettu parsakaali

1 parsakaali
oliiviöljyä
suolaa
1. Laita pannulle kunnon loraus oliiviöljyä.
2. Irroittele/leikkaa parsakaalin tertut pieneksi ja paista pannulla. Itse tykkään rapsakasta ja paikoin hyvinkin paahtuneesta parsakaalista.
3. Lisää varovasti suolaa makusi mukaan.

Itse en ole yhtään parsakaalin ystävä, mutta paistettuna se uppoaa oikein hyvin.

Hedelmäsalaatti

1 prk hedelmäcoctail
vesimelonia pala
Piel de sapo -melonia pala
2 pientä banaania
n. 1dl mandariinimehua
1. Pilko hedelmät sopiviksi ja yhdistä. Itse en käyttänyt hedelmäcoctailin sokerilientä vaan käytin sen sijaan mandariinimehua.

Hedelmäsalaatti sopi mainiosti myös eilisen kookoskiisselin kanssa.



Kommentit

  1. Hyvältä näyttää lohi, mutta missä on kuva tuosta komeaksi kehutusta veitsestä! Jatkoa odotellessa :)

    VastaaPoista
  2. Nyt sen paljon kehutun veitsen merkki ilmoille, elikkäs Victorinox flexible. Ja täytyy sanoa, että kalakoe saanut jatkoa ja aina vaan paremmin menee. Viimosin tulos -500g

    VastaaPoista

Lähetä kommentti