Gluteeniton mustikka-rahkapiirakka

Mustikka-rahkapiirakka, glut.

Viimevuotiset mustikat pakastimesta käyttöön ja tilaa uudelle sadolle.

Tässä kirjoituksessa jaan parhaan  mustikkapiirakan ohjeen, joka on tietysti gluteeniton. Rahkatäyte antaa tässä mukavan kosteuden. Ja vaikka kerroksia tähän piirakkaan tuleekin neljä, tämä ei ole niin työläs miltä äkkiseltään voisi ajatella. Ja maku palkitsee leipojan! Tätä komeutta tulee tällä ohjeella pellillinen.


Taikina& muruseos:
140 g voi
4,5 dl gluteeniton vaalea jauhoseos
2 dl sokeria
1/2 tl ruokasoodaa
3/4 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 muna

Rahkatäyte:
250 g maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna

Mustikkatäyte:
n . 8 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja (jos käytät pakastemustikoita)

1. Sulata voi kattilassa.
2. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään: glut.jauhot, sokeri, sooda, leivinjauhe.
3. Kaada voisula kuiva-aineseokseen, ja kääntele ainekset sekaisin.
4. Ota erilliseen kulhoon taikinaseoksesta 1/3. Tämä on piirakan muruseos, joka tulee piirakan päälle viimeisenä.
5. Lisää 2/3 taikinaseokseen nyt vielä maito ja muna. Tämä taikinaseos on piirakan pohja. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun  korkeareunaiseen uunipeltiin. Taikina on sitkeää ja vähän vaikea levitteistä.
6. Sekoita rahkatäytteen ainekset ja levitä se taikinapohjan päälle.
7. Sekoita pakastemustikoihin perunajauho. Jos käytät tuoreita mustikoita, perunajauhoja ei tarvitse käyttää. Ripottele nyt mustikat rahkatäytteen päälle. Itse tykkäsin laittaa mustikoita reilusti.
8. Viimeisenä murenna 1/3 taikinaseosta mustikoiden päälle.
9. Paista uunin keskitasolla, 200 astetta noin 20 minuuttia.
Varmistan piirakan kypsyyden aina piirakan pohjan väristä. Reunojen tulee saada kaunista ruskeaa paistoväriä. Gluteeniton muruseos pinnalla ei saa väriä, jää vaaleaksi, kuvan väritys hämää tämän.



Kommentit